Bu ay, günlerimi Lost izlemekle geçirdim. Herhalde artık methini duymayan kalmamıştır, ama kalanlar için kısaca bahsedeyim; feci bir uçak kazası olur, ve bu uçaktan yalnızca kırk kişi sağ çıkar, uçak adaya düşmeden bilmem kaç dakika önce havada parçalandığı için kurtarma ekipleri kayıpları yanlış yerde aramaktadır, ve kırk kahramanımızı adadan kurtulmak için zor günler beklemektedir.
Lost bana göre televizyon tarihinin en başarılı dizisi. Bu yazıda da Lost üzerinden yabancı diziler ile Türk yapımı dizileri biraz kıyaslayalım.
Türkiye ‘de dizi denilince akla ilk Osman Yağmurdereli gelir ki kendisi televizyonculuk tarihinin en kötü ismidir. Yaptığı dizi tutarsa sakız gibi uzattırır. Ben Yılan Hikayesi adlı dizide, kahramanın yirmi bölüm boyunca polis balosuna hazırlandığını hatırlıyorum. Lost ‘da ise böyle bir uzatma söz konusu bile değil.
Bizde diziler uzun olur. Sitcomlarımız bile 90 dakikayı bulur. Avrupa dizilerinde bu durum farklı. Örneğin bir Lost bölümü 40 dakika. Kısa ve net. Gereksiz, senaryoyla alakasız, kurgu dışı tek sahne yok.
Avrupa, özgün konular buluyor, ve derin araştırmalar yapıyor. Lost ‘da her kahramanın kendi uzmanlık alanıyla ilgili bilmesi gereken bilgiler kullanılıyor. Türkiye ‘de bu denli araştırma yapabilen senarist yok, zaten bu yüzden hiç bilimkurgu filmi de çekemiyoruz. Yani onların senaristleri kaliteli, bizimki kopyacı.
Türkiye ‘de, bir dizi, aykırılıkla, sansosyonla gündeme gelir (örneğin Şehrazat ‘ın para karşılığında tek gecelik ilişkisi), Avrupa ‘da ise senaryosuyla, oyunculuklarıyla.
Türkiye ‘de sadece işi gücü olmayan, çoğunlukla da klasik ev kadını tiplerinin dizi izlediği kanısı vardır, Avrupa ‘da ise birçok diziyi anlamak entelektüel bilgi birikimi bile gerektirebilir.
İşte bu nedenlerden dolayı Türkiye ‘de, Lost ‘un uyandırdığı yankıyı uyandıracak bir dizi çekilemez. Uzun yıllar da çekilmeyecektir. Osman Yağmurdereli gibi sektörü tekeline almış embesiller bu işten eli eteği çekmedikçe Türkiye ‘den asla dünyada yanı uyandıracak bir dizi çıkmayacaktır.




Türkiye2 de çok çok “kurtlar vadisi” çekilir, “deli yürek” çekilir..
türkiye de bunlar tutar. herkesin hamurunda bir vur-kır var..
hani kalkıp “bu dizileri kaldırın, şiddete meyil vermeyin” dersiniz. bu kez daha çok tutar diziler, daha çok izleyici bulur.
Türkiye tuhaflıklar ülkesi.. Türkiye’de Lost gibi bir dizi imkanı yok çekilmez, çekilemez..
lost gibisi var mı ya…
Lost anlattığın gibi gerçekten de çok güzel bir dizi. Biz de severek izliyoruz. Bu tür dizileri sevdiğine göre belki biliyorsundur ama ben sana birde 4400 adlı diziyi tavsiye ederim. Bu dizide çeşitli zaman dilimlerinde esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolan 4400 kişinin bir anda hep beraber geri dönüşlerini anlatıyor ve hiç birisi de bir şey hatırlamıyor. Zamanla hepsinde değişik olağanüstü güçler ortaya çıkıyor. Gerçekten de izlenmeye değer bir dizi.
bence de Türkiye’de dizi sektörü harbiden çok kötü hele insan lost,prison break,heros falan izledi mi hiç çekilmiyor bizim diziler basit ve saçma geliyor insana
merhabalar lost severler
uzun bir yazı yazmamış editör ben bir eleştiride bulunmak istiyorum sağa sola osmana ffelan onca laf atmışsınız ama ada dan kurtulan 40 değil 48 kişidir neyse
sonra şu var osman yağmur dereli değilki bizim sorunumuz bizim sorunumuz yapımcılık ile alakalı o kadar iş adamımız var binlerce denilecek kadar çok fakat sinema sektörüne dizi sektörüne para yatırmıyorlar pinokyocastajans benim arkadaşımın firmasıdır eline öyle senaryolar gelmişki inanılmaz diyor dizi avrupa ülkelerinde çekilse lost neki yanında dermişiz öyle umuyor fakat ufak bütçeli diziler değil bunlar kimse elini taşın altına koyamıyorum hatırlarsınız lost ilk başladığnda kaç kişi vardıki senaryo dahilinde görünen 10 kişi flashback lerdeki 20 kişi toplam 30 kişi vardı neden maddi imkansızlıkdı sonra parayı vurunca coştular tabiki
konuya bir de şu yönden bakarsanız lost her kesimin izleyeceği bir dizi bizde ise durum farklı bir kurtlar vadisi ni bayanlar izlermi izlemez avrupa yakasını oturaklı erkek izlermi izlemez binbir gece yi gençler izlermi izlemez sorun burda da var bir kesime yönelik diziler çekiliyor oysaki lost dizisi her kesimin izleyeceği bişeydir böyle filmleri çekmek çok basit teşcik gerektirecek bişeyler olması gerek misal çok iyi bir senarist tanıdığınız vardır yok yok çok iyi olmasına da gerek yok verirsiniz parayı parada vermeyin deyinki ona sen 1 yuıl içinde bir dizi senaryosu yaz dünya daki dizileri ile bunların kadar iyi oalcak bir dizi senaryosu yaz de yazmazmı adam bir sinema sever olarak bana böyle bir teklif gelse işimi gücümü bırakır herşeyimle buna destek verirdim ama yok ya biz sıkıntıya gelemiyoruz zaten öyleki bizden hiç bişey çıkmıyor kaç tane bilim adamımız var ülkedeki bilim kurgu film çekelim kaç kişiye izletelim komedi filmlerimiz bile küfür le zorla güldürtüyor insanız bir jim carrey filmleri gibi filmlerimiz varmı arkadaşlar biz sanat yönünden çöküşter bir devletiz yeteneği olan insanı yönlendirmek için eğitim gerekir bizde üniversiteye bile sınavla alıyorlar vamrı böyle bişey dünyanın başka bir ülkesinde ne diyelim Allah bizi korusun
ama benim hayalimdir hedefimdir inşallah değişecek herşey sinema değişecek biz gerçi zamanında bizde hababam sınıfı oynarken amerikada mavi ay vardı bruce willis in bizde karamurat filmleri dönerken adamlar scarface i çekmişlerdi biz de kadir inanır varken orlarda bir yerlerde jean reno vardı leon du film biz kötüyüz kabullenmek lazım
lost en iyi dizi sayılır zaten.binbir geceymiş,yaprak dökümüymüş,bilmem neymiş.kavak yelleriymiş de neymiş.ya d agenco.isme bak.türkiyede iyi dizi kavramı sakız gibi uzayan ve bağımlılık yapan dizidir.ama kavramın ne kadar yanlış kullanıldığını gözlerimizle görüyoruz.
Bence çok yanlış düşünüyosun.Tamam lost iyi bir dizi ama.Bizim dizilerimizide kötülemesn diyorum
.Nen kavak yelerini yaprak dökümünü zevkle izliyorum