WordPress Contact Form 7 Conditional Fields Kullanımı

Contact Form 7, hemen hemen her WordPress kullanıcısının kurulumdan sonra yüklediği ilk eklenti. Yıllardır aynı işlevi sorunsuz yerine getiren, basit, ilkel ama sonuç odaklı bir iletişim formu eklentisi. Ancak ekstra işlevler kazandırmak için eklentinin de eklentisi mevcut.

İyice yamalı bohça oluyor gibi düşünmeyin, oldukça güçlü yan eklentileri var.

Bir projede şartlı alanlara ihtiyacım oldu. Örnek vereceğim, Kediniz var mı? sorusuna evet yanıtı verildiğinde kedi cinslerinin seçilmesi gibi bir durum. Ya da bir il seçildiğinde ilçelerin otomatik olarak açılması. Sayısız örnek verilebilir. Yani bir eğer – ise; if – else durumu hasıl oldu. Bunun üstesinden gelebilmek için yüklemeniz gereken eklentinin adı Conditional Fields.

Hemen bir örnek yapalım. Diyelim ki kediniz var mı sorusunu soruyoruz. Eğer cevap evet ise yeni bir alan açılıyor ve kedi türlerini listeliyor ve bu alan zorunlu. Ama cevap hayır ise alan açılmıyor.

Bunun için iletişm formunu select komutu ile (dropdown, yani aşağı açılır menü) evet hayır seçeneği barındıran bir soru ekledik.

<label> Adınız*
    [text* your-name] </label>
<label> Email adresiniz. (required)
    [email* your-email] </label>
<label> Konu
    [text your-subject] </label>
<label> Kediniz var mı?
    [select kedivarmi* "evet" "hayır"] </label>
[submit "Gönder"]

Şimdi ise ekran görüntüsünde görebileceğiniz (en sağdaki buton) Conditional Fields Group’a tıklayarak bir grup oluşturacağız. Bize bir değişken ismi soracak. İsmi “kediturleri” olsun.

Forma aşağıdaki kodu ekledi. Şimdi bu kodun arasına yine dropdown şeklinde kedi türlerini yazabiliriz.

[group kediturleri] [/group]

Araya kedi türlerini yazınca formumuzun yeni kodu şu şekilde oldu:

<label> Adınız*
    [text* your-name] </label>
<label> Email adresiniz. (required)
    [email* your-email] </label>
<label> Konu
    [text your-subject] </label>
<label> Kediniz var mı?
    [select* kedivarmi "evet" "hayır"] </label>
[group kediturleri]
    [select* kediturleri "İran Kedisi" "Scotish Fold" "Tekir"]
[/group]
[submit "Gönder"]

Şimdi yapmamız gereken “kedivarmi” değişkeni ile “kediturleri” değişkenini ilişkilendirmek. Bunun için açık olan ekranda “Conditional Fileds” sekmesine tıklayın ve yeni bir kural ekleme tuşuna basın. Aşağıdaki konfigürasyonu yaptığımızda Türkçe olarak şunu dedik: Eğer “kedivarmi” değişkeni eşittir “evet” ise, “kediturleri” değişkenini göster. Komutu bu şekilde kaydedin.

Nasıl göründüğüne bakalım:

(Harikulada bilgisayarımın ekran kartı yetersiz olduğu için GIF pek kaliteli olmadı ama ne yaptığım görülüyor en azından.)

Yapmak istediğimiz şeyi yaptık!

Bu mantıkla oldukça karmaşık formlar üretebilirsiniz. IFTTT ya da Zapier gibi uygulamalarla buradan aldığınız veriyi bir belgeye dökebilir, bir veritabanına ya da bir uygulamaya yazabilirsiniz. Contact Form 7 ile yapılabilecek çok fazla atraksiyon var.


Yorumlar

“WordPress Contact Form 7 Conditional Fields Kullanımı” için 2 yanıt

  1. kemal

    Merhaba Doğan, Keşke detaylı bir zapier videosu çekesen bizde kullanabilsek… İngilizcem pek yok…. deneme yanılma yapyırum ama çok zorlaşıyor…

    1. Temel bir düzeyde de olsa İngilizce öğrenin.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: